Mond4u. De mondygiëniste maakt uw mond weer gezond en fris
497
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-497,page-child,parent-pageid-113,bridge-core-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-23.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-239
 

Ongezonde mond

Een ongezonde mond: gingivitis en parodontitis

Bacteriën in uw mond kunnen de oorzaak zijn van o.a. de volgende problemen:

 • Ontstoken tandvlees, ook wel ‘gingivitis’ genoemd. De kenmerken hiervan kunnen zijn: roodheid, bloeding, zwelling.
 • Ontstoken tandvlees met aantasting van uw kaakbot. Ook wel ‘parodontitis’ genoemd. De kenmerken hiervan kunnen zijn: losse tanden, teruggetrokken tandvlees, botverlies, roodheid, bloeding, zwelling, gevoelige tanden.

Deze bovengenoemde problemen kunnen soms onder de radar blijven doordat u geen pijn of last heeft, of geen symptomen ervaart zoals bloedend tandvlees.

In de afbeelding kunt u zien dat uw tandvlees en kaakbot onderdeel zijn van het fundament van uw gebit. Hierdoor is het van belang om te voorkomen dat er tandvlees problemen ontstaan, óf dat eventuele tandvleesproblemen verergeren. Deze problemen kunnen namelijk leiden tot verlies van uw tanden en kiezen.

Andere problemen in uw mond:

Naast de bovengenoemde aandoeningen, kunnen er ook andere problemen in uw mond zijn zoals:

 • Een slechte adem (halitose)
 • Een vieze smaak in de mond
 • Tandbederf, het hebben van gaatjes in uw gebit (cariës)
 • Een droge mond

Bovengenoemde problemen kunnen verbeteren, maar ook voorkomen worden. Een slechte adem bijvoorbeeld, kan veroorzaakt worden door de bacteriën tussen uw tanden en zwavelgeur producerende bacteriën op uw tong. Met het toepassen van een juiste mondhygiëne, zoals tussen de tanden reinigen én door de tong te reinigen, kunt u zelf het probleem doen verminderen.

Ook bij het hebben van gaatjes (cariës) in uw gebit, kunt u zelf een belangrijke rol spelen in de preventie hiervan. Uw eigen eet- en drinkgewoonten zijn hier van grote invloed op. Wij heten u graag welkom voor een passend advies hieromtrent.

Gingivitis (oppervlakkige tandvleesontsteking)

Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door een reactie op bacteriën in tandplaque en tandsteen. Het tandvlees kan door deze ontstekingsreactie rood en gezwollen worden, en gaan bloeden bij aanraking. Gelukkig is deze oppervlakkige tandvleesontsteking te genezen. Dit betekent dat we het tandvlees weer gezond kunnen krijgen wanneer de tandplaque en tandsteen professioneel worden verwijderd.

Daarnaast zullen we u begeleiden in de verzorging van uw mond, zodat u zelf dagelijks de tandplaque zo goed mogelijk verwijderd (dit kunt u doen door tweemaal dagelijks de tanden te poetsen én iedere dag tussenin de tanden te reinigen).

Voor een meer uitgebreide omschrijving kunt u de volgende link raadplegen: www.nvvp.org/gingivitis

Parodontitis

Wanneer de gingivitis onbehandeld blijft en hierdoor aanwezig blijft, zal dit kunnen verergeren in parodontitis.
Parodontitis is ook wel bekend als ‘silent disease’. Met andere woorden: een sluimerend ontstekingsproces wat aanwezig kan zijn zonder dat u het opmerkt. Het zorgt voor ontsteking van het tandvlees én voor aantasting/verlies van het kaakbot en vezels.

Het kaakbot en de vezels zijn onderdeel van het fundament van uw gebit. Aantasting/verlies van uw kaakbot kan leiden tot verlies van uw tanden en kiezen.

Voor een meer uitgebreide omschrijving kunt u de volgende link raadplegen: www.nvvp.org/parodontitis

Voorkomen/behandelen

Het preventief handelen/behandelen en tijdig opsporen van eventuele problemen is van essentieel belang om ergere problemen in de toekomst te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen.

Het jaarlijks laten ‘meten’ van uw tandvlees is een manier om de conditie van uw tandvlees in kaart te brengen. Eventuele tandvleesproblemen worden vastgesteld en vervolgens naar behoeften professioneel behandeld. Hierbij kunt u denken aan een persoonlijk mondverzorgingsadvies, gecombineerd met een gebitsreiniging/dieptereiniging.

Via een persoonlijk advies- en behandelplan, proberen wij u te begeleiden naar zo’n gezond mogelijke mond. Een gezonde mond draagt positief bij aan uw algemene gezondheid. Onze visie luidt dan ook: “Hoe gezonder uw mond hoe beter”.

Bij Mond4u kunt u terecht voor:

 • persoonlijke mondverzorgingsadviezen
 • voedingsadviezen
 • lifestyle adviezen (bijv. rookstop)
 • preventieve gebitsreinigingen
 • parodontale behandelingen.

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVVP) alsook op de website van de Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënisten (NVM), vindt u wellicht nog interessante aanvullende informatie.
https://www.nvvp.org/patienteninformatie
https://www.nvmmondhygienisten.nl/
https://www.mondhygienisten.nl/

Wilt u ook een schoon gebit en een gezonde mond?